Pleegmoeder voor Lady Butterfly 07/04/2015 17:47 4 min

Op 18 maart 2015 kreeg u via onze Facebookpagina te horen dat we op zoek waren naar een pleegmerrie voor een moederloos veulen. Het veulenseizoen was pas begonnen en in de databank voor moederloze veulens en pleegmerries waren op dat moment nog maar weinig beschikbare adoptiemoeders aangemeld.

Ons facebookbericht deelde u bijna 1.500 keer waardoor we meer dan 76.000 mensen bereikten. Na de oproep werden er meer dan 15 merries aan onze databank voor moederloze veulens toegevoegd. Als dank, willen we graag het volgend nieuws met u delen:

Moederloos veulen vindt pleegmerrie die haar eigen veulentje verloor

Dinsdag 17 maart, 4u ’s ochtends: Een nieuw veulen wordt geboren in de stal van Luc Vancalster. Na een uurtje spanning kon iedereen genieten van de merrie en het prachtveulen dat de naam Lady Butterfly kreeg. Maar helaas sloeg de stemming snel om. Met pijn in het hart vertelt Luc: “Na de geboorte ben ik regelmatig gaan kijken hoe het met de merrie en het veulen ging. Om 16u was het mooi weer. Ik besloot dus om de merrie even buiten te zetten om te genieten van het zonnetje. Toen zag ik haar op de grond liggen, bezweet, vol met schuim. Meteen dacht ik aan een koliek en belde ik de dierenarts op. Tegen 20u ging het beter, maar om 21u begon ze opnieuw te zweten en ging ze opnieuw liggen.”

Toen de toestand van de merrie opnieuw verslechterde, besloot de eigenaar om meteen met haar en het veulen naar de Faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke te vertrekken. “Op twee kilometer van de kliniek hoorde ik een harde klap in de camion. Ik besloot om te stoppen en zag mijn merrie liggen. Ze had het niet overleefd.”
Toen Luc in Merelbeke aankwam, werd het veulen in een stal gezet en de merrie onderzocht. Daaruit bleek dat ze overleden was aan een inwendige bloeding.

De volgende ochtend nam Luc meteen contact op met het Vlaams Paardenloket om informatie te verkrijgen over de databank om moederloze veulens en pleegmerries samen te brengen. Hij registreerde Lady Butterfly op de databank en het Paardenloket plaatste zijn zoekertje op Facebook. De nacht hierop kreeg hij telefoon van iemand waarvan het veulen 10 dagen te vroeg geboren was en dit niet overleefde. De eigenaars spraken af om Lady en de merrie samen te brengen. De merrie werd meteen naar Merelbeke gebracht, kreeg een hormonale behandeling waarna het vocht van de baarmoeder op de rug van het veulen werd gesmeerd. Dankzij deze behandeling kreeg de merrie het idee dat het haar pasgeboren veulen was en verliep de introductie heel vlotjes.

“Momenteel bevindt het veulen zich nog in Merelbeke omdat de melkproductie van de merrie nog onvoldoende is, maar het veulen is mooi en gezond, het stond snel recht en sprong overal rond in de stal." vertelt Luc tevreden. "Binnen een paar dagen komen het veulen en de merrie naar huis. De merrie mogen we houden totdat het veulen gespeend kan worden. Hiervoor rekenen we een 100-tal dagen.”

Met veel enthousiasme vertelt Luc ons dat hij, naast de merrie die hij aangeboden kreeg, nog heel wat reacties ontving. “Deze zondag kreeg ik nog een oproep van mensen waarvan het veulen bij de geboorte gestorven was . Zelfs vandaag kreeg ik nog verschillende berichten binnen via Facebook. In totaal heb ik wel een 30 à 40-tal reacties ontvangen van mensen die een merrie wouden aanbieden. Ik besef dat dit levensbelangrijk is, vooral voor veulens die vrij vroeg in het seizoen geboren zijn.”

Maak gebruik van de databank

Ondanks de goede zorgen van fokkers, komen er elk jaar verschillende veulens zonder moeder te staan. Eigenaars die met dit probleem geconfronteerd worden, weten vaak niet meteen waar ze terecht kunnen. De eerste stap is om onmiddellijk de hulp van een dierenarts in te roepen. Bij de tweede stap start in de meeste gevallen de zoektocht naar een pleegmoeder. Om deze zoektocht te vergemakkelijken heeft het Vlaams Paardenloket een databank opgestart waar u zowel moederloze veulens als pleegmerries kan plaatsen. Niet alleen merries die hun eigen veulen verloren, kunnen helpen. Ook andere merries die in het verleden al eens een veulen gehad hebben, kunnen dankzij een veilige hormonale behandeling, een veulen adopteren. Heeft u een zorgzame merrie staan, voeg deze dan toe aan databank.
» Klik hier voor meer informatie over de werking van de databank en het systeem van het hormonaal klaarmaken van merries.

Om fokkers of eigenaars die met moederloze veulens geconfronteerd worden zo snel mogelijk te helpen, werken het Vlaams Paardenloket en het Belgische Warmbloed Paard (BWP) sinds kort nauw samen. Beide organisaties beschikken over een databank. Deze zijn nu gelinkt waardoor alle aangemelde veulens op beide websites verschijnen.

Nog meer weten?

Lees dan het dossier 'Een moederloos veulen... Wat nu?' van dierenartse Katrien Palmers (Dierenkliniek De Morette).

» Klik hier om naar het dossier te gaan.

30/09/2022 10:24
Het Vlaams Paardenloket
© Taliesin
Deel deze info: