Rhinopneumonie: Update 16 februari 2015 16/02/2015 17:42 1 min

Update rhino: Wij krijgen heel wat vragen rond de recente gevallen van rhinopneumonie en zullen onder andere via deze weg, indien nodig, updates plaatsen. Eerst en vooral is er geen reden tot paniek. Rhino is een jaarlijks weerkerend fenomeen dat zeker niet gedramatiseerd mag worden (Uiteraard is dit wel een zware klap voor alle betrokkenen.).
De stal in Alken is nog niet officieel gediagnosticeerd als rhino. Het is wel verdacht. Deze stal is gesloten sinds vorige week. Van daaruit is er dus geen besmettingsgevaar. Er is geen vervoersverbod, hetgeen ook niet nodig of nuttig is. Rhino wordt bijna uitsluitend via direct contact verspreid. Via de lucht kan het zich slechts over enkele meters verspreiden. Het gaat dus onmogelijk via de lucht van de ene stal naar de andere stal over.
Indien u een geval van Rhino denkt te herkennen dient u wel onmiddellijk uw dierenarts te verwittigen en, in afwachting van een diagnose, ervoor te zorgen dat de betrokken paarden niet met andere andere paarden in contact komen. Ook indien bijvoorbeeld speeksel, haar of neusvloei via een persoon, kleding, materiaal,.. van het ene op het andere paard terecht komt, geldt dit als direct contact. Hoewel het virus niet zo resistent is, zouden andere paarden op deze manier besmet kunnen worden. Als u een verdacht of ziek paard heeft aangeraakt, kan u best uw kleding wisselen en douchen voor u naar een ander paard gaat.

» Klik hier voor een uitgebreider nieuwsbericht rond rhino 2015.
» Klik hier voor een uitgebreid dossier over rhinopneumonie.
In Beeld
Vlaams Paardenloket
17/02/2015 14:43
Deel deze info: