Rhinopneumonie: Update 17 februari 2015 17/02/2015 13:38 2 min

Vandaag ontvingen wij een update rond de vermoedelijke uitbraak van rhinopneumonie vanwege het Equi Focus Point Belgium (EFPB). Dit is een centraal meldpunt waaraan dierenartsen informatie doorgeven indien er zich bepaalde besmettelijke ziekten voordoen. Het Equi Focus Point Belgium (EFPB) brengt dan onder andere alle andere dierenartsen en geïnteresseerden op de hoogte via haar website en/of nieuwsbrief.

Bericht EFPB

"De manege in Alken die recent in het nieuws gekomen is voor een vermoedelijke uitbraak van rhinopeumonie (Equine Herpes Virus type 1 of EHV1) is sinds vorige week gesloten, na het optreden van meerdere gevallen van hoge koorts en de aanwezigheid van een paard dat men heeft laten in slapen omwille van een verlamming. De diagnose van EHV1 werd echter bij deze gevallen niet bevestigd.

Sinds dit weekend zijn er helaas terug nieuwe koortsgevallen en werden een tweetal paarden ingeslapen wegens progressieve paralyse. Er werden stalen genomen ter bevestiging of uitsluiting van een infectie met EHV1. De uitslagen hiervan worden eind deze week verwacht. Indien het hier effectief om een uitbraak van neurologische problemen gaat, veroorzaakt door EHV1, wordt u via de meldingen van Equi Focus Point Belgium op de hoogte gesteld.

De manege in kwestie blijft gesloten tot het probleem opgelost is en wordt beschouwd als sterk verdacht. Aangezien EHV1 een infectie is die zich verspreidt door direct contact en slechts in zeer beperkte mate via de lucht, zijn verdere maatregelen buiten een strikte quarantaine op dit moment niet nodig.

Het uitstellen van evenementen is een keuze die door de organisatoren dient gemaakt te worden waarbij het risico (samenscholing van paarden zonder duidelijk verleden/herkomst, al dan niet gevaccineerd zijn) geval per geval dient ingeschat te worden. Een algemeen vervoersverbod voor paarden in de betrokken regio is niet aan de orde en kan niet afgedwongen worden. Het is evenwel sterk aanbevolen om paarden met veelvuldige contacten jaarlijks correct te vaccineren en indien er verdachte gevallen optreden, de nodige sanitaire maatregelen t.t.z. quarantaine voor alle inkomende en uitgaande paarden gedurende 3 tot 4 weken te respecteren."


Meer info

Equi Focus Point Belgium

» Klik hier om alle meldingen van EFPB te bekijken.

» Klik hier voor meer informatie over Equi Focus Point Belgium.

» Klik hier voor een dossier rond besmettelijke paardenziekten op onze website.

Rhinopneumonie

» Update rhinopneumonie 16 februari 2015.

» Update rhinopneumonie 13 februari 2015.
» Klik hier voor een uitgebreid dossier over rhinopneumonie.

In Beeld
Dr. Annick Gryspeerdt
17/02/2015 17:47
Equi Focus Point Belgium
Deel deze info: