Rhinopneumonie: update 5 maart 2015 – Nieuw geval regio Sint-Niklaas is milde verkoudheidstype 05/03/2015 14:34 2 min

Geen reden tot paniek

Rhinopneumonie blijft de paardenwereld beroeren. Via Equi Focus Point Belgium werd een geval gesignaleerd in de regio Sint-Niklaas. Het betreft daar een geval van ademhalingsproblemen (koorts en neusvloei), wat het merendeel van alle paarden ooit doormaakt. Dit is dus zeker geen reden tot paniek. De informatie in ons dossier “Rhinopneumonie” blijft actueel.
» Klik hier om het dossier te bekijken.

Zoals u daar kunt lezen, komt rhinopneumonie zeer algemeen verspreid voor en dit gedurende het hele jaar. In de meeste gevallen treden enkel ademhalingsstoornissen op. Bij drachtige merries veroorzaakt rhino abortus of zeer zwak geboren veulens, die vaak sterven. In uiterst zeldzame gevallen treden er zenuwstoornissen op, dewelke vaak fataal aflopen.
In 2009 deed zich een uitbraak van zenuwstoornissen voor en nu in 2015 werden we hier opnieuw mee geconfronteerd. Aangezien rhino jaar in jaar uit zo veralgemeend voorkomt, met vooral ademhalingsproblemen, is het pas bij zenuwstoornissen dat men aan de alarmbel trekt en er verdere maatregelen zoals quarantaine worden getroffen. Wanneer een paard zenuwstoornissen krijgt is helaas nog steeds een raadsel. Wetenschappelijk onderzoek hieromtrent heeft nog geen klaarheid gebracht. Er zijn verschillende factoren die het optreden van zenuwstoornissen kunnen beïnvloeden, o.a. antistofstatus (vandaar het belang van vaccinatie!), leeftijd, een kleine wijziging in het virus, geslacht, ras, … Jammer genoeg kan niemand op dit moment voorspellen welk paard na een infectie zenuwstoornissen krijgt en welk niet… Het is echter belangrijk te onderlijnen dat het in het merendeel van de gevallen gaat om eenvoudige ademhalingssymptomen en dat zenuwstoornissen zelden voorkomen. Vaccinatie blijft onze belangrijkste tool om het verspreiden van rhino te verminderen en het optreden van erger symptomen onder controle te proberen krijgen.

Het geval van rhinopneumonie in de regio Sint-Niklaas is de milde variant met ademhalingsstoornissen. Er is dus zeker geen reden tot paniek.
» Klik hier voor de melding van Equi Focus Point Belgium omtrent het geval in Sint-Niklaas.

Uitgebreid dossier

» Klik hier voor een volledig dossier over rhinopneumonie (symptomen, behandeling, voorkomen,…).

Eerdere berichten

» Update rhinopneumonie 23 februari 2015
» Update rhinopneumonie 19 februari 2015 nr. 2

» Update rhinopneumonie 19 februari 2015
» Update rhinopneumonie 17 februari 2015 nr. 2
» Update rhinopneumonie 17 februari 2015 nr. 1

» Update rhinopneumonie 16 februari 2015

» Update rhinopneumonie 13 februari 2015
In Beeld
Rhino verspreidt bijna uitsluitend door direct contact (al dan niet via een tussenweg - bv ruiter, borstels,...) en slechts in zeer beperkte mate via de lucht | © Stefanie Peeters Fotografie - www.stefaniepeeters.be
Vlaams Paardenloket
10/03/2015 14:12
EFPB - UGent - Vlaams Paardenloket
Deel deze info: