Te warm voor paarden op de wei? 01/07/2015 16:59 1 min

Wij krijgen momenteel veel telefoontjes van mensen die zich zorgen maken over paarden die met deze hoge temperaturen op de weide staan. Een paard is inderdaad gevoeliger voor oververhitting dan wij. Zij hebben immers proportioneel meer spieren ten opzichte van hun totale lichaamsoppervlak. Paarden verdragen oververhitting daarentegen wel gemakkelijker dan mensen omdat ze hun bloed beter kunnen laten afkoelen (efficiënter zweten, versnelde ademhaling,…)
De weide is dé plaats bij uitstek waar een paard zich thuis voelt. Mits de nodige voorzorgen te nemen, kan u uw paarden op de weide laten staan, al zullen ze met deze temperaturen vaak niet neen zeggen tegen een koele stal.

1. Zorg dat uw paarden voldoende water krijgen.
Volwassen paarden hebben ongeveer 25 tot 50 liter water per dag nodig. Maar bij hoge temperaturen, zoals nu, kan een paard zelfs tot 60 liter per dag drinken.

2. Zorg dat uw paarden kunnen schuilen.
Paarden zullen bij warme temperaturen meer nood hebben aan beschutting dan op koude dagen. Hun comfortzone ligt tussen 5 en 25°C. Ze zijn dus perfect afgestemd op ons klimaat.
Staan uw paarden permanent op de weide? Dan moet u sinds 2013 verplicht de mogelijkheid hebben om deze paarden op te stallen. Heeft u die mogelijkheid niet, dan moet er op de weide beschutting voorzien zijn, ofwel in de vorm van een schuilhok, ofwel in de vorm van natuurlijke beschutting (bomen, haag,…).

Meer info

Op onze website vindt u heel wat info over paardenwelzijn op de weide:
In Beeld
02/07/2015 09:12
Vlaams Paardenloket
Deel deze info: